Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

Hoornse fabriek met tiny houses trekt naar Krommenie


De stichting Clean2Anywhere van oprichter Edwin ter Velde sluit de fabriek in Hoorn en vertrekt naar Zaanstad. Ter Velde laat in Krommenie in eerste instantie twintig woningen bouwen. De woningen worden gemaakt van afvalplastic, veelal door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en zijn meer dan CO2-neutraal. In West-Friesland was veel enthousiasme voor het project, maar geen van de 21 gemaakte huizen heeft een bestemming gekregen.

Vanmiddag werd in Hoorn de samenwerking bekrachtigd door Clean2Anywhere, Parteon, sociaal ontwikkelbedrijf Werkom en de gemeente Zaanstad. De woningen voor starters en spoedzoekers worden door Clean2Anywhere gemaakt in een gehuurde loods van Parteon, op het Chromosterrein in Krommenie. Vervolgens moeten de woningen een plek krijgen binnen de gemeente Zaanstad, maar een definitieve locatie is er nog niet.

Innovatief, duurzaam én sociaal

"Modulaire woningen kunnen snel gebouwd worden. Er is woningnood en die vraagt om snelle oplossingen. Door woningen te maken vanuit afval geven we ook vorm aan de klimaatdoelen. Deze oplossing is innovatief, duurzaam én sociaal", zeggen wethouders Harrie van der Laan (Wonen) en René Tuijn (Duurzaamheid) van Zaanstad.

Ook Monique Kwaak van Parteon is enthousiast. "Dit is ook een mooie oplossing voor wonen op het erf of in de achtertuin voor jongeren, of in de vorm van een kangoeroewoning voor ouderen." Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen onder één dak, vaak met een aparte voordeur.

In totaal maakte Ter Velde in Hoorn al 21 woningen, die staan opgeslagen in een loods. Ondanks veel enthousiasme van zo ongeveer alle West-Friese gemeenten, heeft nog geen van deze woningen een bestemming gekregen.

Veelal zitten regels de goede bedoelingen in de weg. Zo wilde de gemeente Koggenland vorig jaar dertig woningen afnemen, maar stuitte het op Europese regelgeving, waardoor de bestelling moest worden geannuleerd. Nu sluit Ter Velde de Hoornse fabriek en vertrekt hij naar Krommenie.  

4,5 ton afvalplastic terug aan maatschappij

"Het is heel treurig dat het in West-Friesland niet is gelukt, maar ik ben blij om toch door te kunnen gaan met dit project. Niet eens zozeer voor mezelf, maar wel vanwege de missie en het sociale aspect. Per woning geven we 4,5 ton aan afvalplastic terug aan de maatschappij. En we geven een kwetsbare doelgroep weer een zinnig bestaan. Daar doe ik het voor."

Op 1 juni start de bouw van woningen in Zaanstad. Van de gemaakte 21 huizen zijn er zestien afgenomen door woningstichting Het Grootslag. Het is de bedoeling dat deze aan de Kleingouw in Andijk komen te staan. De overige vijf woningen zijn gekocht door gemeente Koggenland en maken onderdeel uit van het flexwonenproject Avenhorn West deel 1.

Bron: nhnieuws.nl

Ga terug